Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

27 listopada 2015 r.
13:41

Lubelskie ze smakiem. Głosuj na najlepsze produkty

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – ta słynna maksyma co prawda z biegiem czasu coraz bardziej traci na znaczeniu, bo klienci po okresie zachłyśnięcia się produktami tanimi, ale nie zawsze wysokiej jakości, powracają do lokalnych, dobrze im znanych marek, ale warto cały czas przypominać, że nie ma nic lepszego jak dobra żywność pochodząca od lokalnych, sprawdzonych producentów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlatego dziś rozpoznamy nowy plebiscyt Dziennika Wschodniego, w którym nasi Czytelnicy wybiorą najlepsze lubelskie produkty spożywcze.

Takie, które ze względu na swą unikatowość i jakość będą kulinarną wizytówką regionu.

Co jemy

Na Lubelszczyznę przyjeżdża coraz więcej turystów z Polski i Europy, dla których dobre jedzenie jest równie ważne jak zabytki, kultura czy wydarzenia. Wybierają takie restauracje, gdzie szefowie kuchni gotują w oparciu o lokalne produkty. W sklepach chcą kupować masło, ser, wędliny od uznanych producentów z regionu. Takich, którzy oferują zdrową żywność w oparciu o tradycyjne receptury i miejscowe, sprawdzone produkty.

- I właśnie takich producentów i ich unikatowe wyroby chcemy wyróżnić w naszym plebiscycie - mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego. - Robiąc zakupy zauważyłem, że coraz częściej mając wybór między podobnymi produktami, to wybieram te nasze, lubelskie, nawet jeżeli są nieco droższe. To nie tylko kwestia smaku, ale także świadomości, że wkładając do koszyka masło produkowane przez którąś z lubelskich mleczarni, jednocześnie dajemy pracę osobom z naszego województwa i powodujemy, że podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu lubię wiedzieć, co jem i co je moja rodzina.

Mapa dobrych smaków

Od poniedziałku będziemy prezentować produkty zgłoszone do konkursu. Prezentacja i głosowanie potrwa do 11 grudnia.

Na liście już zgłoszonych produktów mamy między innymi: lubelski cydr, słynną musztardę z Parczewa, pstrągi z Pustelni, żytni chleb, miód z lubelskich pól i lasów, swojską kiełbasę, polędwicę, baleron. A nawet słynny makowiec lubartowski i piwo z Browaru Jagiełło.
Liczymy jednak na to, że do naszego konkursu zgłoszą się także inni producenci, którzy chcą promować swoje artykuły bo uważają, że ze względu na swoją jakość i unikatowość są one kulinarną wizytówką naszego regionu.

Razem szukamy szlachetnych produktów. Chcemy wpierać dobre praktyki w rolnictwie, produkcji żywności, przetwórstwie i gastronomii. Liczymy, że razem z producentami, którzy zgłoszą się do konkursu „Lubelskie ze smakiem” i naszymi czytelnikami, którzy będą na nie głosować, zbudujemy swoistą mapę dobrych smaków z naszego regionu.

Z pokolenia na pokolenie

Lublin jest stolicą regionu, w którym jak w tyglu mieszają się smaki z Polski i Europy. Na kulinarną wielokulturowość nakłada się tak modny dziś organiczny trend.

Moda na zdrowe gotowanie w oparciu o regionalną żywność „prosto od człowieka” ogarnęła telewizyjne programy, restauracje i nasze domy. Według Wojciecha Modesta Amaro nowoczesne gotowanie jest hołdem złożonym tradycji. W tym gotowaniu najważniejsze są produkty „prosto od człowieka”.

A jakie smaki rozsławiają Lubelszczyznę?

Na pierwszym miejscu zdecydowanie króluje cebularz, czyli wywodzący się z kuchni żydowskiej placek pszenny z dodatkiem farszu z drobno poszatkowanej cebuli z dodatkiem maku. Jego receptura była w rodzinach żydowskich przekazywana z pokolenia na pokolenie. Popularność placek zyskał w XIX w. i zaczął być wypiekany na całej Lubelszczyźnie.

 

Miłośnicy turystyki kulinarnej po naszym rejonie tuż obok niego wymieniają także lubelskie pierogi z farszem z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i twarogu z dodatkiem cebuli, wędzonej słoniny lub boczku i śmietany. Ponieważ Lubelszczyzna kaszą stoi, swoich amatorów mają także placuszki gryczane żukowskie oraz izbickie golasy wykonane z utłuczonych ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw.

Przysmaki z regionu

Nie tylko turystom, ale i mieszkańcom polecić można także flaki po zamojsku, forszmak lubelski, karpia w śmietanie po poniatowsku, czy chociażby zawijas nasutowski, czyli kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto i pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem. To oczywiście nie wszystko, bo tradycyjna kuchnia Lubelszczyzny jest tak wysoko ceniona dlatego, że wykorzystuje w swoich przepisach doskonałe produkty.

Na Liście Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis prowadzonej przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego znajduje się blisko 200 tradycyjnych przysmaków z regionu. Dlaczego by nie pochwalić się na przykład znanymi w całej Polsce, a także daleko poza nią nadwiślańskimi sokami jabłkowymi, syropem z owoców dzikiej róży tradycyjnie wyrabianych w okolicach Końskowoli, produktami z kraśnickich malin, czy roztoczańskiej żurawiny?

- Nasze wspaniałe produkty regionalne mogą być wykorzystane do przygotowania dań tradycyjnych, ale także podawane w odmiennej formie. W czasie warsztatów kulinarnych organizowanych dla młodzieży w szkołach gastronomicznych staramy się to proponować - mówi Adam Rychliczek, dyrektor lubelskiego oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego. - Często dania kuchni lokalnej są przygotowywane z surowców nieprzetworzonych, dlatego są bardzo proste dla współczesnego konsumenta i w konkurencji z serwowanymi daniami kuchni nowoczesnej często przegrywają. W związku z tym nowe propozycje użycia i dosmakowania produktów kuchni tradycyjnej lubelskiej oraz zaproponowanie innej formy ich podania w zestawach z oryginalnymi daniami mogą uatrakcyjnić menu wielu kuchni domowych i restauracji. I tak na przykład: pierogi nie muszą wyglądać tradycyjnie, ale mogą przybrać formę mieszków, placki mogą powstać z kaszy gryczanej, a puree z selera.

JAK GŁOSOWAĆ

Jeśli chcesz oddać głos na wybrany produkt, wyślij SMS pod numer 71466, w treści wpisując LZS. nr produktu (np. LZS.99).

Z jednego numeru można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów.

Koszt jednego SMS-a wynosi 1,23 zł z VAT.

Na Wasze głosy czekamy do 11 grudnia do godziny 12 w południe

RANKING

Lubelskie ze smakiem

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Na inaugurację 31. kolejki Górnik Łęczna przegrał u siebie z broniącą się przed spadkiem Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna przegrywa z Pogonią Siedlce. Były napastnik zielono-czarnych boleśnie o sobie przypomniał

Na otwarcie 31. kolejki Górnik Łęczna w pełni zasłużenie przegrał na własnym boisku z walczącą o utrzymanie Pogonią Siedlce 1:3, a wszystkie gole dla rywali strzelili dwaj byli zawodnicy zielono-czarnych

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club
foto
galeria

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club

Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę w Helium Club. Stylizacje gości były równie zróżnicowane jak muzyka, która zdominowała parkiet, a energia uczestników nie miała końca. Jeśli chcecie poczuć ten klimat na własnej skórze, zapraszamy do naszej fotogalerii, gdzie uchwyciliśmy najlepsze momenty z tej wyjątkowej imprezy!

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]
galeria

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin pokonał wysoko Innpro ROW Rybnik i wprawił obecnych na trybunach kibiców w szampański nastrój

 3 maja ulicami Lublina przejdzie korowód w rytm poloneza
Przypominamy
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka za pasem. Atrakcje 3-majowe

Jutro 3 maja. Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Orlen Oil Motor Lublin rozgromił w piątek Innpro ROW Rybnik
galeria

Pogrom w Lublinie. Orlen Oil Motor przejechał się po beniaminku z Rybnika [ZDJĘCIA]

Pogrom w Lublinie. W starciu mistrza Polski z beniaminkiem PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin nie dał absolutnie żadnych szans ekipie Innpro ROW Rybnik zwyciężając 63:27. Najważniejszymi wydarzeniami w piątkowym spotkaniu była brawurowa jazda Mateusza Cierniaka i pierwszy w karierze punkt w najmocniejszej lidze świata 17-letniego Bartosza Jaworskiego

Weekend z 30-tką.
foto
galeria

Weekend z 30-tką.

Nieważne, czy święto, czy weekend, popularna Trzydziestka wypełniona jest spragnionymi dobrej zabawy gośćmi. Na parkiecie króluje najlepsza muza, począwszy od najnowszych hitów po klasyki. Do tego atmosfera i można się bawić. Zobaczcie, jak się bawiono w ostatni weekend, i co się działo na parkiecie.

W pierwszym spotkaniu finału play-of PLS 1. Ligi ChKS Chełm pokonał Mickiewicza Kluczbork 3:0

ChKS Chełm lepszy od Mickiewicza Kluczbork

W pierwszym spotkaniu finałowym play-off ChKS Chełm pokonała Mickiewicza Kluczbork 3:0 i w rywalizacji do trzech wygranych objął prowadzenie 1-0. W poniedziałek drugi mecz finału, w Kluczborku o godzinie 20.30

Do tragedii doszło w lesie w Woli Małej koło Biłgoraja

Tragedia w lesie. Życia nastolatki nie udało się uratować

Tragiczny finał majówki pod Biłgorajem. W lesie w miejscowości Wola Mała doszło do nieszczęśliwego wypadku. Nie żyje 14-letnia dziewczynka.

Julia PIętakiewicz była bohaterką rywalizacji w Rzeszowie

Górnik Łęczna rozbił Resovię

Podopieczne Artura Bożyka nie pozwoliły sobie na moment dekoncentracji w swojej pogoni za brązowym medalem mistrzostw Polski. Zawodniczki Górnika rozbiły aż 6:0 Resovię.

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina
Przypominamy

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina

W sobotę 3 maja w Lublinie odbędzie się barwny korowód tańczący poloneza. Na kierowców w czasie obchodów święta czekają utrudnienia.

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Mężczyzna został sprawnie zmanipulowany przez przestępców, którzy wyłudzili od niego wszystkie oszczędności.

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Czas na drugi domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin w PGE Ekstralidze. W piątek wieczorem lubelskie "Koziołki" zmierzą sie z Innpro ROW Rybnik i będą zdecydowanym faworytem do zwycięstwa. Zapraszamy do śledzenia naszej relacji na żywo

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

W spotkaniu 24 kolejki KPR Padwa Zamość przegrała na wyjeździe z liderem I ligi centralnej Handball Stalą Mielec 23:26

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?
SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.

Konferencja bialskiego oddziału Nowej Nadziei i przedstawiciela mieszkańców, Jacka Dobrzyńskiego
galeria

Od incydentu Brauna się odcinają, ale flagi Ukrainy na urzędzie nie chcą

-Flaga Ukrainy powoduje podziały w społeczeństwie Białej Podlaskiej -uważa bialski oddział Nowej Nadziei. Jego szef Paweł Borysiuk apeluje do prezydenta Michała Litwiniuka o zaniechanie pomysłu ponownego jej wywieszenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium